Skraplotter

Att skrapa lotter måste vara det vanligaste sättet att försöka vinna pengar på. Lotterna är ofta väldigt billiga och går att hitta i stort sätt i varje butik. Skraplotter har funnit sedan 70-talet, då John Koza och Daniel Bower, den ene utbildad inom datorvetenskap och den andra en skicklig marknadsförare, började jobba tillsammans.

De skulle hjälpa spelföretaget Masachusetts State Lottery Commission att komma framåt med sin verksamhet och kom då på idén med ett spel som visade resultat direkt. På den här tiden brukade det annars ta flera dagar innan man fick resultat på spel, vilket gjorde att folk tröttnade eller helt enkelt glömde bort att de ens var med och spelade. Man utvecklade då skraplotten där resultatet för om man vann eller ej var helt slumpat för att endast vara ett turspel. När produkten kom ut på marknaden tredubblade Masachusetts State Lottery sina inkomster och det var beviset på att skraplotten var en stor succé.

I Sverige är det idag Svenska Spel som driver all lottförsäljning. Deras mest kända skraplott måste vara trisslotten som lanserades redan 1986 och ännu idag är en stor favorit hos många. Svenska Spel erbjuder idag en mängd andra lotter utöver trisslotten och det finns nu lotter i alla prisklasser och med olika lång "skraptid". Deras så kallade SkrapSpel är utformade för att de ska räcka lite längre än en vanlig trisslott. Trots detta så ligger trisslotten på topp, vilket många tror hänger ihop med det låga priset och den snabba chansen till stora pengar.