Bingo

Förutom att vara ett socialt spel så är även bingo ett spel baserat på tur. Du behöver ingen som helst kunskap när du spelar bingo. Du väljer din bricka och sedan får du se om du valde rätt eller inte. Bingo är ett turspel som utövats i många år. Först var du tvungen att gå till en bingohall, men på senare tid kan du spela bingo framför TV:n eller över nätet.

När du spelar bingo så köper du en bricka med nummer på. För att vinna i bingo gäller det att lyckas få fem i rad. På en bricka finns det 5x5 rutor med siffror i. Ovanför rutorna står det BINGO. Siffrorna ropas upp på följande sätt: B-10, G-7 eller I-3. Har du en siffra för varje bokstav i en rad har du vunnit ett pris i bingo. Det finns ingen strategi för att kunna få en siffra i varje bokstav. Allt väljs ut baserat på slumpen. På grund utav detta är bingo ett av de mest sociala turspelen. Du förlorar inget på att hjälpa din granne - i fall denna är vilsen. Spelet uppmuntrar inte till tävling. Du kan vinna likaväl som alla andra spelare. Ingenting kan påverka slutresultatet. Tävlingen är helt baserat på vilken tur du haft vid val av spelbricka, du tävlar inte mot någon annan än din egna tur.

Bingo och föreningar

Bingo kom till Sverige genom en idrottsklubb som arrangerade det första bingopartiet under 1961. Idag har många bingohallar ideella föreningar och efter att vinster är utdelade går flera miljoner kronor ut till olika lokala föreningar varje år. Oftast är detta idrotts eller ungdomsföreningar. Många utav dessa föreningar skulle ha svårt att fortsätta verksamheten utan bingopengarna.

Det finns en sak som bingo ger sina aktiva utövare gratis ett bättre minne. Det är bevisat att dem som regelbundet spelat bingo har fått högre hjärnaktivitet och lägre chanser för alzheimers och demens. Äldre människor uppmuntras till att spela bingo då det både är bra för hälsan och det sociala livet. Alzheimers och demenspatienter har visat en förbättring efter att ha spelat bingo. Vill man hålla sig frisk och kry längre så är en kombination av bingo och fysisk aktivitet en bra blandning.